Fase 3 etsen

Fase 3 - Het printje etsen.

Benodigdheden:

WAARSCHUWING: Bij het etsen wordt gebruik gemaakt van een bijtend zuur. Dit zuur zal alle metalen aantasten. Gebruik daarom geen metalen hulpmiddelen en gooi het zuur nooit in de gootsteen. Afgewerkt etsmiddel dient u via de milieustraat als klein chemisch afval af te voeren.

ZORG VOOR VOLDOENDE VEILIGHEIDSMAATREGELEN, ZET UW MATERIALEN OP EEN STEVIGE ONDERGROND, ZORG DAT ER GEEN KINDEREN (OF DIEREN) BIJ KUNNEN, PAS OP VOOR UW OGEN (DRAAG EVENTUEEL EEN VEILIGHEIDSBRIL).

Deze waarschuwingen zijn niet bedoeld om u bij deze laatste stap te laten afhaken maar we willen u er wel op wijzen dat u met potentieel gevaarlijke materialen werkt.

Er zijn diverse etsmiddelen in de handel verkrijgbaar, de bekendste zijn natriumpersulfaat, ammoniumpersulfaat en ijzer-III-Chloride. De werkwijze is bij deze etsmiddelen ongeveer hetzelfde.

Het etsen met natriumpersulfaat, ammoniumpersulfaat en ijzer-III-chloride verloopt het beste bij een temperatuur van 35 tot 50 graden.

We maken de benodigde hoeveelheid etsmiddel in de verhouding volgens de gebruiksaanwijzing aan. Gebruik bij het aanmaken warm water (maar geen heet of kokend water).

100 gram Natrium persulfaat of ammoniumpersulfaat poeder kan worden aangemaakt met 400ml (0,4 liter) water.

Doe een laagje heet water in een van de teiltjes, doe gewoon water in het andere teiltje.

Plaats het verfschaaltje met  het etsmiddel in de bak met heet water. Het is de bedoeling dat het etsmiddel au-bain-marie warm gehouden wordt. Er moet dus niet te veel water in het teiltje zitten anders gaat het bakje ronddrijven maar wel weer voldoende om het etsmiddel op temperatuur te houden.

We kunnen het te etsen plaatje nu in het etsmiddel onderdompelen.

We kunnen het kunststof pincet of de plastic lepeltjes  gebruiken om het printje een beetje heen en weer te bewegen.

Bij het etsen zien we meestal vanaf de randen het koper verdwijnen. Als al het koper verdwenen is en alleen de met toner bedekte printbanen nog op het printje zitten kunnen we het printje uit het etsbad halen en in het andere teiltje met gewoon water doen om het af te spoelen. Afhankelijk van de temperatuur van het etsbad en de sterkte van het etsmiddel kan het etsen van een printje tussen de 5 en 20 minuten duren.


Het water in het spoelbakje is nu enigszins verontreinigd met etsmiddel. De verdunning is nu echter zodanig dat we dit water via de normale afvoer weg kunnen spoelen. Voor de zekerheid de wasbak met gewoon water nog wel naspoelen.

Het overgebleven etsmiddel kunnen we nu via het trechtertje in de fles gieten, dit kunnen we de volgende keer weer gebruiken. Wanneer na enkele keren gebruik het etsmiddel is uitgewerkt kun je dat merken omdat het etsen heel lang gaat duren.

Uiteraard moet je in verband met milieueisen het uitgewerkte etsmiddel daarna inleveren bij de milieustraat als klein chemisch afval. Zet dan wel op de fles wat het is.

We kunnen nu met aceton de achtergebleven toner van het printje verwijderen.

Wanneer het printje naar wens geëtst is kunnen we de afmetingen eventueel nog wat beter aan onze wensen aanpassen en de gaatjes voor de componenten kunnen worden geboord. Gebruik hiervoor een boortje van 0.8mm. Voor grotere componenten (IC voeten bijvoorbeeld) zou je een boortje van 1mm kunnen gebruiken.
We kunnen ook gaatjes boren voor afstandhouders om de print later in te kunnen bouwen.


Dan kunnen we de componenten op het printje gaan solderen, maar dat is geen onderdeel van deze tutorial. Veel succes bij het zelf maken van PCB's.

Het blanco printmateriaal, het etsmiddel en het printboortje zijn in de Newtone webwinkel te verkrijgen.

 

Met vriendelijke groeten,

Het NEWTONE  team