Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Auteur Topic: Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?  (gelezen 12617 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8211
  • teveel info...
Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
« Gepost op: 26 december 2008, 21:53:54 »
Er zijn een aantal standaard dingen die je kunt doen in dit geval.

- Check (nogmaals) de bedrading.
- Check (nogmaals) de componenten.
- Check (nogmaals) de soldeerpunten.

- Check of de Bypass via de voetschakelaar het goed doet. Je signaal moet dan onveranderd van de ingangs jack via de voetschakelaar naar de uitgangs jack gaan. Indien dat niet het geval is heb je een fout in je bedrading zitten, en dat is het eerste wat je moet gaan oplossen!
- Weerstands metingen: Check of dingen die verbonden moeten zijn, dat ook zijn. Check of dingen die niet verbonden moeten zijn, dat niet zijn.  ;)
- Gelijkspannings metingen ten opzichte van aarde: Voedingspanning, bias spanning, transistor pootjes (met en zonder transistor in voetje), IC pinnen (met en zonder IC in voetje).
- Audioprobe gebruiken om je signaal van de ingang naar de uitgang te volgen en te luisteren waar je het signaal "kwijtraakt" of het anders klinkt dan verwacht.

Check zeker:
http://www.diystompboxes.com/wiki/index.php?title=Debugging
http://www.geofex.com/fxdebug/fxdebug.htm
http://www.geofex.com/effxfaq/fixfx.htm
http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=29816.0
Interessante topics om effecten te bouwen en te fixen + Newtone bouwpaketten debug info:
http://www.newtone-online.nl/forum/index.php/topic,3005.0.html

Zoek op dit forum of iemand hetzelfde effect ook heeft gebouwd en of daar tips te vinden zijn.

Met name de audio probe is handig om te gebruiken en te kijken waar je signaal "verdwijnt". Daar zit dan meestal de fout:



Een audioprobe kun je dus simpelweg maken uit een afgeknipt jack snoer met:
- Aan de ene kant een jack plug die je in je versterker kunt steken
en
- Aan de andere kant een:
-- Klemmetje om de aarde draad om te verbinden met de aarde van je circuit.
-- Condensator die met 1 pootje met de signaal draad van het jack snoer is verbonden. Met het andere condensator pootje kun je nu punten op je circuit aanraken en luisteren wat voor een signaal je daar hoort.

Als je er niet uitkomt, registreer jezelf op het forum en post:
- Naam van het effect dat je gebouwd hebt.
- Link naar het schema / project.
- Foto's van de printplaat: Bovenkant en onderkant.
- Gelijkspannings metingen, ten opzichte van aarde, van:
-- Voedings spanning en eventuele bias spanning.
-- Transistor pootjes, eerst ZONDER transistor in het voetje dan nog een keer MET de transistor in het voetje:
Q1
C =
B =
E =
-- IC pinnen, eerst ZONDER IC in het voetje dan nog een keer MET het IC in het voetje:
IC1 (of U1)
P1 =
P2 =
P3 =
.


Ik zal proberen deze post steeds verder aan te vullen met standaard informatie die vaak herhaald wordt als reaktie op hulp vragen.
« Laatst bewerkt op: 15 augustus 2018, 22:06:20 door Flo »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8211
  • teveel info...
De multimeter gebruiken om spanningen te meten
« Reactie #1 Gepost op: 8 maart 2009, 19:43:26 »
« Laatst bewerkt op: 10 oktober 2011, 16:37:43 door Flo »

Offline Flo

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 8211
  • teveel info...
Re: Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
« Reactie #2 Gepost op: 17 maart 2009, 23:54:48 »
Quote van een Build Your Own Clone handleiding:
http://buildyourownclone.com/leedsinstructions.pdf
Citaat
When posting a tech support thread on the forum, please post it in the correct lounge, and please title your thread appropriately.  If everyone titles their threads "HELP!", then it makes it impossible for the people who are helping you to keep track of your progress.  A very brief discription of your specific problem will do.  It will also make it easier to see if someone else is having or has had the same problem as you.  The question you are about to ask may already be answered.  Here are a list of things that you should include in the body of your tech support thread:
1. A detailed explanation of what  the problem is. (not just,  "It doesn't work, help")
2. Pic of the top side  of your  PCB.
3. Pic of the underside of your PCB.
4. Pic that clearly  shows your footswitch/jack wiring and the wires going to the PCB
5. A pic  that clearly shows your wiring going from the PCB  to the pots and any other
switches(only if your kit has non-PC mounted pots and switches)
6. Is bypass working?
7.  Does the LED come on?
8. If you  answer yes to 6 and 7, what  does the pedal do when it is "on"?
9. Battery or adapter.(if  battery, is it good? If adapter, what type?)

Offline Paul

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 119
    • The Opening of Misty Beethoven
Re: Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
« Reactie #3 Gepost op: 10 juni 2009, 10:52:13 »
Dit is ook een mooie audio probe om te bouwen:

(ik heb hem zelf met een spanningzoeker, een soldeertin-buisje en een oude gitaarkabel gemaakt.. dat was voor ik deze had gezien... :P )

« Laatst bewerkt op: 10 juni 2009, 10:57:16 door Paul »

Offline DIYist

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 68
  • ik bouw meer dan dat ik speel, verslaaaafd.
Re: Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
« Reactie #4 Gepost op: 11 oktober 2011, 20:31:02 »
een goedkope audioprobe kun je ook maken zonder een gitaar kabel te moeten slopen,
gebruik alleen een monojack met een draadje en condensator er aan en dan kun je daar gewoon je gitaarkabel in doen

« Laatst bewerkt op: 11 oktober 2011, 20:34:03 door mohsinddd »

Offline Buzzel

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2170
  • Niet mauwen, Zelf bouwen.
    • Bareknuckle
Re: Mijn zelfgebouwde effect doet het niet, en nu?
« Reactie #5 Gepost op: 1 november 2011, 15:35:27 »
Das een goed idee! Ik zag er al een beetje tegen op om een gitaarkabel doormidden te knippen  :P
Trotse zelfbouwer sinds 1 Augustus 2011